Lovverk, retningslinjer o.l.

Fjern «Fast bosted» fra loven!

child caught in the middle isolated on white
Licensed from: creativestock / yayimages.com

§ 36.Kvar barnet skal bu fast

Foreldra kan gjere avtale om at barnet skal bu fast hos begge eller hos ein av dei.

Er foreldra usamde, må retten avgjere at barnet skal bu fast hos ein av dei. Dersom det ligg føre særlege grunnar, kan retten likevel avgjere at barnet skal bu fast hos begge.

Det er denne paragrafen som er den største årsaken til konflikt etter samlivsbrudd. Flere har tatt til orde for å endre den, og ha delt bosted som utgangspunkt etter samlivsbrudd, meg selv inkludert. Men jeg tenker det er på tide å takle problemet på en ny måte.

Fjern hele paragrafen. Den er helt unødvendig. Vi har jo denne:

§ 34.Foreldreansvaret når foreldra er eller har vore gifte

Foreldre som er gifte, har foreldreansvaret saman for sams barn.

Foreldre som separerer eller skil seg, kan avtale at dei skal ha foreldreansvaret saman eller at ein av dei skal ha det aleine. Inntil avtale eller avgjerd om foreldreansvaret ligg føre, har dei ansvaret saman.

+ § 35, 2. ledd: Foreldre som bur saman har foreldreansvaret saman for sams barn.

Foreldre som er gifte eller bor sammen har foreldreansvar. Går de fra hverandre kan de avtale noe annet, men frem til det ev. er gjort, har de foreldreansvaret sammen. Så hvorfor skal man i tillegg avtale fast bosted? «Fast bosted» er ikke botid. Fast bosted er avgjørelsesmyndighet. Det er muligheten til å bestemme over et knippe med ting, som av en merkelig grunn ikke ligger under foreldreansvaret. Det er ikke mer enn dette: om barnet skal gå i barnehage, om det skal gå på SFO, om det skal delta på organisert fritid, og det mest vesentlige: hvor i landet barnet skal bo.

Hvorfor skal foreldre avtale om hvorvidt den ene, eller begge av dem skal ha lik bestemmelsesrett over akkurat disse tingene? Og hvorfor bestemmer de ikke like mye inntil noe annet er avtalt? Nei da, inntil noe annet er avtalt er man i en slags limbo, hvor det å ta seg til rette ikke har noen reelle konsekvenser. Er man uenig om bestemmelsesretten må man anlegge sak, og retten må så avgjøre at bare en av dem skal ha denne ekstra bestemmelsesretten. Et lite unntak fra foreldreansvaret som er nok til å gjøre foreldrene ulike, nok til å skape en A- og en B-forelder. Nok til være årsaken til de fleste foreldretvister for retten.

Selv om det tilsynelatende ikke er store ting, kan det å ikke ha barnet i barnehage, eller på SFO gjøre samvær vanskeligere, med tanke på behov for tilsyn under samværsperiodene. Skal f.eks. da bostedsforelderen ha tilsynet om samværsforelderen jobber? Skal barnet hjem til bostedsforelderen etter skolen, før samværsforelderen kommer å henter der?

Flytteavgjørelsen er likevel det største problemet. Å kunne ta barnet med seg langt vekk fra den andre, uten samtykke, er jo ikke annet en konfliktskapende.

Men det er ikke alt. Forskjellsbehandlingen av foreldrene basert på fast bosted finnes også i straffeloven, §261. Å holde barnet borte fra den barnet bor fast hos er straffbart med fengsel opp til tre år. Å holde barnet borte fra den barnet ikke bor fast hos er ikke straffbart. I beste fall gis det mulkt. Det krever at man anlegger sak, og vinner denne.

NAV har en rekke stønader for den som har fast bosted alene. For den som ikke har fast bosted, har de muligheten for å betale bidrag til den med fast bosted.

Den som ikke har fast bosted mister en rekke rettigheter. Det finnes nemlig ingen tvangsmidler om den barnet bor fast hos bryter barneloven. Det eneste man kan gjøre er å gå til sak. En sak som koster masse penger, som er en stor påkjenning, som man risikerer å tape.

Hva med barna? Det finnes de som mener barna skal høres mht. fast bosted. Så barna skal altså settes i en lojalitetskonflikt. Hvem synes du skal bestemme mest over deg? Mamma eller pappa? Kanskje begge? Blir mamma sint hvis du synes pappa skal få bestemme like mye? Blir pappa lei seg hvis du vil at mamma skal bestemme mest?

Fjern det! Fjern fast bosted fra loven!

Samlivsbrudd er en slitsom prosess uansett. At det første man settes til er å krangle om bestemmelsesrett, er noe av det minst konstruktive man kan ha i et lovverk.

 

Far, 37

Følg og lik meg på Facebook og Twitter!

#FortsattPappa

1 tanke om “Fjern «Fast bosted» fra loven!”

  1. Det enkleste, for å få til endring, er å ta tak i folkeregistret. Det er altfor enkelt å skape et bosted, ved å melde adressendring. Hvorfor skal det ikke tillatelse fra begge? Plutselig oppdager noen at det har skjedd adresseendring

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..