Blogg

Partisk dommer? Klag ham inn for Tilsynsutvalget for dommere.

Judge with gavel silhouette
Licensed from: AStudio-1 / yayimages.com

Dersom en dommer oppfører seg uprofesjonelt eller partisk i en sak for domstolen, kan dette klages inn for tilsynsutvalget for dommere. Dette gjelder også i barnefordelingssaker, eller foreldretvister.
Det er få som klager, og ofte blir klagen avvist, både før og etter behandling. Man har pr. i dag ikke videodokumentering av saken, og det føres oftes ikke detaljerte protokoller, eller det er dommeren som fører dem. Så det gir selvsagt visse utfordinger. Men det kan være en idé å skrive ned alt man reagerer på, av både avbrytelser, kommentarer, uttalelser, kroppspråk, osv., fra dommeren.

Det er nemlig slik at dommere må følge etiske prinsipper for dommeratferd. Tingrettsdommeren i min sak opplevde jeg som både partisk, uprofesjonell, frekk, nedlatende, osv. Han forsøkte å true meg til forlik. Da jeg ikke gikk med på det, tok han fra meg foreldreansvaret og dømte meg til å betale motpartens omkostninger, som en slags straff. Det finnes ikke reelt organ som holder oppsyn med dommere. Så en dommer kan enkelt misbruke sitt embete, uten at det får konsekvenser. Jeg oppdaget at jeg f.eks. ikke klage på at han uriktig idømte omkostninger, fordi det ble sett på som et ankegrunnlag. Dermed er det ikke enkelt å få rettet opp urett, eller feil saksbehandling.

Men jeg klagde i alle fall inn dommeren. Han ble kritisert for brudd på to punkter. Saken ligger her. Jeg var fornøyd, for som man ser av sakene som blir behandlet, er det ikke mange hvor det reageres. Likevel ser jeg også at Tilsynsutvalget absolutt ikke er helt fritt for svakheter. For på en del av min argumenter vedgikk dommeren i sin forklaring at han hadde gjort det jeg hevdet. Det ble også bekreftet fra min advokat at dette var tilfelle. Til tross for dette beskriver tilsynsutvalget det som for vagt og upresist til å vurdere.

Dette viser i alle fall at det nytter. Dommeren det er snakk om kritisert på nytt under ett år senere, les her. Denne gangen var det tre straffesaker samlet i én klage, hvor dommeren får kritikk i to av dem. Tidligere denne uken ble dette faktisk omtalt i Romerikes Blad, papirutgaven. Den er også omtalt av filternyheter.no.

Tingrettsdommer Petter Jean Johnsen, kritisert for sin atferd i 3 av 4 saker, i løpet 2015-2016.

I denne siste saken uttaler sorenskriveren Bernt Bahr seg. Det står følgende: «Han er overrasket over påstandene i klagen. Han har i sin tid som sorenskriver ikke mottatt henvendelser fra advokater, aktorer eller andre som har indikert at tingrettsdommeren ikke har vist respekt for rettens aktører, eller at han har opptrådt i strid med god dommerskikk.» I og med at dommeren faktisk er kritisert tidligere, så er jo den uttalelsen utvilsomt usann. Sorenskriveren sto til og med på mottakerlisten da tilsynsutvalget behandlet min klage. Dermed ser vi at det tydeligvis at dommerne beskytter hverandre.

Dersom en dommer opptrer kritikkverdig, bruk muligheten til å klage!

Far, 36

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..