Blogg

AFFO – En forening som setter barna til side

Aleneforeldreforeningen, AFFO, er en av foreningene som har blitt valgt ut for å gi et høringssvar angående forslag til endringer i barneloven. Høringsvaret deres er publisert her.

Det er ikke noe nytt at AFFO er uredelige i sin fremstilling av forslaget. At det foreslås at foreldrene skal være enige angående flytting med barnet, beskrives av AFFO som et forslag om flytteforbud. At foreldrene stiller likt ved uenighet om bosted, beskrives av AFFO som tvunget delt bosted for barna. Slike uredelige fremstillinger er hva som gjenkjenner AFFO, ved siden av Sosialistisk venstreparti og Feministisk Initiativ. Partier og organisasjoner som hevder at de er opptatt av barna, mens de egentlig driver kvinnekamp, uten hensyn til barna i det hele tatt.

Jeg har bestemt for å benytte AFFOs form for retorikk, sette ting på spissen og skrive litt om deres standpunkt.

AFFO er en fedrefiendtlig organisasjon, som støtter barnebortføring innenfor landets grenser. Dette kommer tydelig frem i argumenter som «Vi vet at f.eks. at mange kvinner flytter til mannens hjemsted, noen av disse flytter «hjem» etter en skilsmisse med tanke på nettverk.» Det viser tydelig at AFFO mener det er ok at mødre bortfører barn. Tenk å bruke samme logikk om f.eks. fedre fra Midt-Østen, som får barn med en norsk kvinne, for så å ta med seg barna til Midt-Østen etter at forholdet tok slutt. Ville man da si at «en del utenlandske fedre flytter til morens hjemland, noen av disse flytter «hjem» etter en skilsmisse med tanke på nettverk»? Nei. Dette defineres som barnebortføring. Det er traumatisk for barna, og veldig smertefullt for den som blir igjen og øvrige familie. Men AFFO mener barnebortføring er greit, fordi de er mer opptatt av mødres rett til å flytte på seg, og viser derved til EMK, artikkel 2. Saken er at denne retten gjelder individuelt. Om man leser punkt 3 i artikkel 2, vil man se at AFFO tar feil i sin fremstilling:

3.No restrictions shall be placed on the exercise of these rights other than such as are in accordance with law and are necessary in a democratic society in the interests of national security or public safety, for the maintenance of ordre public, for the prevention of crime, for the protection of health or morals, or for the protection of the rights and freedoms of others.

Der hvor felles barn er involvert, er det nemlig barnets rettigheter som gjelder. Barn har rett til begge sine foreldre. Som det står i barnekonvensjonen:

Art 7.
1. Barnet skal registreres umiddelbart etter fødselen og skal fra fødselen ha rett til et navn, rett
til å erverve et statsborgerskap, og, så langt det er mulig, rett til å kjenne sine foreldre og få
omsorg fra dem.

Dermed er ikke en begrensning av bostedsforelderens (mors) flyttemuligheter i strid med EMK. Derimot er dagens ordning som AFFO kjemper for å beholde i strid med EMK. Om man ser på protokoll 7, artikkel 5, så sier den:

Article 5 ? Equality between spouses

Spouses shall enjoy equality of rights and responsibilities of a private law character between them, and in their relations with their children, as to marriage, during marriage and in the event of its dissolution. This Article shall not prevent States from taking such measures as are necessary in the interests of the children.

AFFO ønsker ikke at foreldre skal likestilles. De ønsker at muligheten for å straffe samværsforeldrene skal være tilstede, og at det skal være utgangstpunktet i loven ved uenighet.

AFFO blander vold i nære relasjoner inn i spørsmålet om barnets rettigheter. De mener at barneloven skal brukes som et middel for voldsutsatte for å kunne flytte. Men det er ingen garanti for at bostedsforelderen er offeret. AFFO bygger selvsagt på fordommen om at menn er voldelige, kvinner er ofre. Det er ikke helt det man ser i studier, se her og her. Når det gjelder vold mot barn, er ikke fedre verre enn mødre. Dersom det de sier stemmer, altså at det er flest mødre som er bostedssforeldre, så vil det si at det en større fare for at barnet bor hos en voldelige forelder det meste av tiden. AFFO mener altså at voldelige mødre skal ha muligheten til å flytte vekk fra den foreldren som kanskje kunne ha reddet barnet fra en slik situasjon.

Hvorfor AFFO ønsker å opprettholde en ordning som er verre for barna, er en gåte. Men det er ikke alene. SV, Feministisk Initiativ, FOSAP, BUFDIR, til og med barneombudet er andre motstandere av barna rettigheter i forhold til foreldrekontakt.

Det er utrolig at så mange i vår tid, hevder at likestilte foreldre er negativt, at mødre er viktigere enn fedre, at barna blir stresset av å ha kontakt med begge foreldre, og at de attpåtil blir hørt!

La oss, mødre og fedre, som forstår viktigheten av at barn får ha kontakt med begge foreldre, stå sammen! La oss avsløre foreninger som AFFO for de uredelige organisasjonene de er!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..